Munchen

München is een bekende stad in Duitsland. Het is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren (in het Engels: Bavaria). Tot Beieren behoort ook de Duitse stad Augsburg. München is met ruim 1,4 miljoen inwoners ook in Duitsland een grote stad; het is zelfs de derde stad van Duitsland. Economisch en cultureel gezien is het een heel belangrijke stad.

München feiten

– Postcodes: 80331 – 81929
– Netnummer 089, dus vanuit Nederland: +4989 gevolgd door de rest van het nummer.
– München ligt op een hoogte van iets meer dan 500 meter boven de zeespiegel.
– Kenteken: M
– De tijdzone is dezelfde als in Nederland
– München is in 1158 gesticht.

Openbaar vervoer in München

Het openbaar vervoer in München is beter georganiseerd dan in de meeste Nederlandse steden. De instantie die alles met betrekking tot het openbaar vervoer in München regelt is de MVV, oftewel de Münchner Verkehrs-und Tarifverbund. De verschillende vormen van openbaar vervoer zijn de U-Bahn, de S-Bahn, de Strassenbahn en de bus. De U-Bahn is de metro, de S-bahn is de trein en de Strassenbahn is de tram.

Het handige aan dezelfde maatschappij voor al het OV in de stad is dat je een kaartje kan kopen, en dan met alle vormen van het OV kan reizen. Je kunt ook onbeperkt overstappen. Zo bestaat er bijvoorbeeld een Welcom Card. Je kunt dan 3 dagen lang gebruik maken van het OV. Als bonus krijg je korting bij bepaalde musea, kastelen en andere attracties in de Duitse stad München. Op het centraal station van München (Hauptbahnhoff) kun je zo’n bepaalde kaart kopen, net als bij de dienst voor toerisme. Ook bij een groot aantal hotels in de stad kun je zo’n Welcom Card aanschaffen.

Kenmerkend voor de metrostations in München (en in Duitsland in het algemeen) is de afwezigheid van medewerkers die kaartjes verkopen. Het zijn bijna alleen maar automaten. Zorg daarom voor genoeg kleingeld (euro’s)!

Bijna 30 kilometer ten noordoosten van de stad ligt München Airport. Dit vliegveld verwerkt jaarlijks meer dan 40 miljoen mensen per jaar. Het is daarom een belangrijke luchthaven in het verkeersnetwerk van de regio München. Ook de Nederlandse vliegtuigmaatschappij Transavia heeft een basis op het vliegveld.

Bezienswaardigheden in München

– München staat natuurlijk bekend als het centrum van het oktoberfest. Ieder jaar weer komen miljoenen mensen op de hoofdstad van Beieren af. Het 16 tot 18-daagse volksfeest heeft een thema: bier. Er wordt zo veel mogelijk bier gedronken, door de Duitsers zelf maar ook door miljoenen toeristen. Wat weinig mensen weten is dat het oktoberfest ook nog een viering van iets is: namelijk het huwelijk tussen kroonprins Lodewijk van Beieren en prinses Theresia van Saksen Hildburghausen in 1810. Zodoende bestaat het oktoberfest al meer dan 200 jaar. Het oktoberfest begint al in september.
– De Viktualien Markt is de levensmiddelenmarkt in het centrum van München. Er zijn hier Beierse specialiteiten te koop, er zijn culturele manifestaties en er is een heuse biertuin! Hij vindt dagelijks (behalve op zondag) plaats.
– Bayerische Motoren Werke, wie kent het niet? Het is de afkorting van BMW, het wereldberoemde Duitse automerk. Het hoofdkantoor van dit bedrijf is gevestigd in München. Er is dan ook een BMW Museum in München. Het museum laat de technologische vooruitgang van BMW door de tijd zien. Net als oude modellen zijn er ook futuristische modellen te zien.


– De Frauenkirche is de hoogste hoge kerk in de stad. Het is een imposant gebouw, met torens die bijna 100 meter hoog zijn. In de kerk passen meer dan 2.000 mensen. Jörg von Halsbach is de man die de kerk aan het einde van de 15e eeuw heeft gebouwd. De kerk ligt net ten oosten van de Marienplatz. Dit plein is het hart van de stad, met onder andere het stadhuis (Rathaus) en nog veel meer historische gebouw. Op de afbeelding hier links is de Frauenkirche te zien.
– München is natuurlijk ook de stad van een van de bekendste voetbalclubs ter wereld: Bayern München. Het elftal is behalve de nationale recordhouder ook in Europa heel succesvol. Het meest recente Europese succes was het winnen van de champions league in 2013. Het voetbalstadion van de club, de Allianz Arena, staat iets ten noorden van de stad München.