Lübeck wordt ook wel de koningin van de Hanzesteden genoemd. De naam van de stad was eeuwenlang een synoniem voor vrijheid, recht en welvaart. De stad werd gesticht in 1143 en ademt een middeleeuwse sfeer uit. Het stadsbeeld wordt bepaald door cultuurhistorische bezienswaardigheden zoals bijvoorbeeld de Holstentor. De Holstentor is een overgebleven toegangspoort (één van de twee). Het is een bouwwerk uit de late gotiek en bestaat uit twee hoge torens met daartussen een toegangspoort. Het werd gebouwd in de 15e eeuw. De poort doet tegenwoordig dienst als museum en staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Het ‘Lübisches Recht’ was een verzameling van basisregels betreffende het land,- en zeerecht en gaf de aanzet tot het stichten van zo’n 100 steden rond de Oostzee. De Hanze werd hierdoor de grootste handelsmacht van deze tijd, met als centrum Lübeck, een metropool van de wereldhandel.
De historische binnenstad van Lübeck is omsloten door water en bestaat uit een groot aantal historische gebouwen uit de tijd van de renaissance, de gotiek, de barok en het classisme. Er staan vijf hoofdkerken in de binnenstad, welke onderdeel zijn van het UNESCO-werelderfgoed en sinds 1987 onder monumentenzorg vallen. Lübeck ligt zo’n 50 kilometer ten noordoosten van de Duitse stad Hamburg.
Feiten over de stad Lübeck

- Lübeck ligt aan de monding van de Trave in de deelstaat Sleeswijk-Holstein;
- Lübeck heeft rond de 235.000 inwoners;
- De stad ligt op een heuvel tussen de rivierlopen van de Wakenitz en de Trave, deze vormen een waard;
- Door de talloze monumenten is de stad een grote trekpleister voor toeristen;
- De stad beschikt over een vliegveld. Dit is luchthaven Lübeck-Blankensee;
- De Europese wandelroute E6 loopt door de stad, deze loopt van Finland naar de Egeïsche Zee;
- Er is veel te doen op het gebied van kunst en cultuur, de vele musea vertellen over de geschiedenis van de stad, met kunst van toe en nu.
- In de vele parken en plantsoenen is het een oase van rust; er bevinden zich vele verscholen achterplaatsen, terrassen en binnenhofjes.
- De winkels in Lübeck zijn op maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 18.30 geopend, op zaterdag tot 18 uur.
- Supermarkten zijn ’s avonds vaak open tot een uur of 20.00.

Bezienswaardigheden in Lübeck
Lübeck heeft veel te bieden. Eigenlijk is de hele stad één grote bezienswaardigheid. We hebben de belangrijkste bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.
Burgtor (Grosse Burgstrasse): Deze poort uit de 13e eeuw sloot de stadsversterking af naar binnen. Als je de stad wilde bezoeken moest de bezoeker door deze poort. Er zijn meer oude stadspoorten in Lübeck, zoals de Holstentor (Holstentorplatz): Deze poort dateert uit 1478 en sloot de stad af naar buiten. Het gebouw bestaat uit twee ronde torens met een imposante trapgevel.
Buddenbrookhaus: Dit huis behoorde aan de Familie Mann en hier speelt zich de roman ‘Buddenbrooks’ uit 1901 af. Thomas Mann kreeg in 1929 de Nobelprijs van de literatuur voor dit boek.

Dom, Mühlendamm: De dom dateert uit 1173 en werd gebouwd naar het voorbeeld van Braunschweig en zou een Romaanse pijlerbasilica worden. Dan zijn er nog heel veel kerken en soortgelijke gebouwen in Lübeck. Het Sacramentshuis in de Evangelische Marienkirche bijvoorbeeld. Deze kerk was als tegenpool bedoeld van de bisschoppelijke Dom. Het bouwwerk werd pas na 150 jaar voltooid doordat de bouwplannen steeds veranderden. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werd de kerk door een luchtaanval verwoest. Onder leiding van B. Fendrich is de kerk in 1959 weer hersteld. De Evangelische Petrikirche is een andere kerk. Het is een drieschepige hallenkerk uit de 14e eeuw. Ook deze kerk brandde uit in 1942 en werd in 1959 in oorspronkelijke staat hersteld. De Evangelische Jakobikirche is een kerk welke uit de 14e eeuw stamt. Het gebouw herbergt vele kunstschatten, onder andere het Brömbsealtaar, een zandstenen middendeel dat de kruisiging scène toont.
Raadhuis op de Markt: De bouw van het Raadhuis begon in 1226, toen Lübeck rijksvrijheid verkregen had. Dit Raadhuis behoort tot één van de belangrijkste in Duitsland en is de trots van de Lübeckse burgerij.

Geschiedenis van Lübeck
In de 8e eeuw werd Lübeck (destijds Liubice) gesticht door Slaven, maar het werd platgebrand in 1138. Na twee branden werd het in 1159 opnieuw opgebouwd door Hendrik de Leeuw. In 1226 werd Lübeck verheven tot vrije Rijksstad, door keizer Frederik II, en ontwikkelde zich tot de belangrijkste Hanzestad. In 1937 verloor de stad zijn zelfstandigheid en behoort sindsdien tot de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Lübeck werd zwaar getroffen in de Tweede Wereldoorlog, maar in vergelijking met andere Duitse steden werd maar een klein deel verwoest van de binnenstad. Waar in andere steden zo’n 90% van de binnenstad verwoest werd, was dit in Lübeck maar 30%.
Tegenwoordig is Lübeck een moderne en gezellige zakenstad, waar zich en grote haven en congrescentrum bevinden. Overdag kun je heerlijk winkelen in de gezellige middeleeuwse binnenstad, in de avond komt de stad tot leven met talloze restaurants, jazz cafés, moderne discotheken en wijn,- en bierkelders.