Keulen

Keulen is één van de grotere steden in Duitsland en telt maar liefst 2,5 miljoen inwoners, inclusief de voorsteden. Het ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is de stad erg verwoest, de binnenstad van Keulen is voor een groot deel herbouwd en bestaat uit naoorlogse moderne architectuur. Keulen is bekend om zijn grootse kerstmarkten. In de winter vinden er jaarlijks kerstmarkten plaats en deze trekken altijd erg veel bezoekers. De bekendste en meest bezochte kerstmarkt is de ‘Am Dom’. Deze markt ligt aan de zuidzijde van de Dom van Keulen.

Feiten over de stad

  • Keulen is een metropool in Duitsland;
  • Het ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, aan de Rijn;
  • Keulen heeft meer dan 1 miljoen inwoners (met de voorsteden ruim 2,5 miljoen);
  • Het is de vierde stad van Duitsland;
  • Vroeger was Keulen onderdeel van keurvorstendom Keur-Keulen;
  • Keulen is beroemd om de rijke geschiedenis die meer dan 2000 jaar terug gaat;
  • Keulen is bekend om zijn architecturale en culturele erfgoed;
  • Keulen beschikt over één van de oudste universiteiten van Europa;
  • Er is een luchthaven bij Keulen.

Na de Tweede Wereldoorlog was Keulen op sterven na dood. Er woonden nog maar 400.000 inwoners, de helft van het inwonersaantal voor de Tweede Wereldoorlog. De grote veerkracht van Keulen blijkt uit de razendsnelle wederopbouw van de stad. Door een grote toestroom van gastarbeiders in 1960 en het bijgevoegde Köln-Gesetzes, telde Keulen na dertig jaar weer ruim een miljoen inwoners.

Het Keulen van nu is een multiculturele stad waar men uitbundig carnaval viert en waar het erg goed gaat met de economie. Moderne wijken en oude architectuur gaan hand in hand. Op het gebied van media en kunst is Keulen één van de belangrijkste steden van het land. De televisiezenders WDR en RTL bevinden zich in deze mediastad. Voor toeristen is er veel te doen in Keulen en is alles erg goed geregeld. Het is een veilige stad, de infrastructuur is goed voor elkaar en er is volop keuze wat betreft winkels, hotels en restaurants.

Bezienswaardigheden in Keulen

De Dom van Keulen is de hoofdkerk van Keulen. Het is een magisch grote kathedraal (157 meter hoog) die hoog boven de stad uitsteekt. Vanuit de torens kun je genieten van een prachtig uitzicht over Keulen. De glas-in-lood ramen dateren uit de 14e en 16e eeuw. Een nog hoger gebouw in Keulen is de Colonius. Dit is een telecommunicatietoren. Het is de hoogste toren van de stad. Hij heeft een hoogte van 266 meter en steekt boven alles uit.

Altstadt is de oudste wijk van Keulen. Je kunt hier heerlijk wandelen en de vele winkels en gezellige terrasjes bezoeken. Het is een wijk met vele, smalle, met keien geplaveide straatjes en geven de stad een historisch gevoel. In deze wijk liggen ook een aantal beroemde musea, zoals het Ludwig Museum of het Romeins-Germaans Museum. Het Rathaus is een prachtig historisch stadhuis dat is gebouwd tussen 1407 en 1414 en bestaat uit drie delen; het gemeentehuis, het Pretorium en Spaans gebouw. Er zijn nog veel meer oude gebouwen in Keulen. Een daarvan is de Groß St. Martin. Dit is een prachtige Romaanse kerk met vier hoektorens in de oude stad van het centrum van Keulen.

De belangrijke spoorbrug de Hohenzollernbrücke ligt over de rivier de Rijn. Je herkent hem aan zijn drie bogen. De brug is toegankelijk voor treinen, auto’s, trams, fietsen en voetgangers en is versierd met een grote hoeveelheid sloten. Er is ook een kabelbaan over Rijn. Wil je op een bijzondere manier de Rijn oversteken, dan kan dat via deze kabelbaan. Een prachtige rit met een mooi uitzicht over de stad. Afbeelding hier rechts.

Ten slotte heb je nog de Belgische Viertel. In dit hippere gedeelte van Keulen vindt je veel trendy bars, unieke winkels en restaurants. De straten in dit gedeelte zijn vernoemd naar Belgische steden, als Gent, Brussel en Antwerpen.

Geschiedenis van Keulen

Keulen brengt ons terug naar de vroege historie. In het jaar 38 voor Christus werd de nederzetting Oppidum Ubiorum gesticht door de Ubiërs. Deze nederzetting groeide gestaag en was binnen het Romeinse rijk één van de belangrijkste steden, iets wat Keulen tot op de dag van vandaag nog steeds is. Aan het einde van de vijfde eeuw behoorde de stad toe aan de Franken, vanaf deze tijd werd Keulen een belangrijk christelijk centrum. Veel grote kerken zijn in deze periode gebouwd.

In de Tweede Wereldoorlog werd bijna het gehele centrum van Keulen verwoest door bombardementen. Alles werd na de oorlog weer opgebouwd, hierdoor zie je op veel plaatsen in de stad dat oude monumenten omgeven zijn door moderne architectuur. Keulen heeft zijn welvaart te danken aan de industriële revolutie en is voor een groot deel rijk geworden door de Rijnhandel. Nog steeds is er nog veel bedrijvigheid in de grote haven. De stad heeft een grote handelsgeest, dit kwam al naar voren in de Middeleeuwen. In 1388 is de oudste gemeentelijke universiteit van Duitsland gesticht, deze droeg ook mee aan de intellectuele welvaart.