Hamburg

Hamburg is een hele belangrijke industriestad en havenstad in Duitsland. Het is de op 1 na grootste stad, gemeten in het aantal inwoners. Maar liefst 1,75 miljoen mensen telt de stad zelf, in de agglomeratie wonen er zo’n 4 miljoen. De stad is een havenstad omdat de stad heel strategisch aan de rivier de Elbe ligt. Slechts enkele tientallen kilometers naar het noorden ligt de Noordzee.

De ontwikkeling van Hamburg begint rond het jaar 825. Toch heeft de stad niet veel historische gebouwen over. Tijdens de tweede wereldoorlog verwoestten de Britten bijna de hele stad. Hamburg is daardoor een heel moderne stad. Dit is goed te zien op de afbeelding hierboven.

Hamburg feiten

  • Hamburg ligt op een hoogte van zo’n 8 tot 22 meter boven de zeespiegel. Het is dan ook niet voor niets een havenstad.
  • De postcodes in Hamburg zijn 20001–21149 en 22001–22769
  • Het Duitse netnummer is +49 (of 0049), Hamburg is 040. Dus kortom: +4940-rest.
  • Duitse kentekens uit Hamburg beginnen met de letter HH.
  • De tijdzone is hetzelfde als in Nederland.
  • Noodnummer in Hamburg (Duitsland)? 112.
  • De afstand tussen Dusseldorf en de Nederlandse grens is zo’n 150 kilometer.

Openbaar vervoer in Hamburg

Het openbaar vervoer (trein, bus en veerboot) wordt in de stad geregeld door de Hamburger Verkehrsverbund (HVV). Je kunt kaartjes kopen bij deze openbaar vervoersinstantie die geldig zijn op alle vormen van transport in Hamburg.

Trein / metro
Tien treinsporen zijn de ruggengraat van het openbaar vervoer in Hamburg – zes lijnen van de S-bahn (grotere treinsporen) en vier van de U-bahn (ondergrondse treinsporen, oftewel de metro). Je kunt in sommige gevallen treinen van de Deutsche Bahn gebruiken met kaartjes van HVV. Deze regionale treinen stoppen alleen op de stations Hauptbahnhof (centraal station), Dammtor en Altona.

Bus
Op plekken waar de trein/metro niet kan komen, is er een goed busnetwerk in de stad Hamburg. Meer dan 600 routes brengen de mensen dagelijks naar de eindbestemming. De meeste bussen (het zijn geen dubbeldekkers) rijden op diesel. Er zijn wel try-outs met bussen die rijden op waterstof. Meestal rijden ze meerdere keren per uur, ’s nachts en in het weekend kan het wel voorkomen dat je 30 minuten of langer moet wachten.

Veerboot
Er zijn zes veerboot-lijnen op de rivier de Elbe. De veerboot-maatschappij is HADAG, dit valt echter onder de HVV. Vooral burgers en havenarbeiders gebruiken de veerboten; toch reizen er ook veel toeristen met de veerboot.

Tram
Hamburg heeft een netwerk van trams gehad. Dit netwerk werd in 1978 geheel gesloten.

Luchtvaart
Hamburg Airport (IATA airport code: HAM) is het vijfde grootste vliegveld in Duitsland. De bijnaam van dit vliegveld is ook wel Hamburg Fuhlsbüttel. Het is tevens de oudste luchthaven (gebouwd in 1912). Het vliegveld ligt zo’n 8 kilometer ten noorden van de stad. Het aantal mogelijke bestemmingen vanaf Hamburg Airport is 125, zo’n 60 luchtvaartmaatschappijen vliegen op de luchthaven. Lufthansa en Air Berlin zijn nadrukkelijk aanwezig op het vliegveld. Vanaf terminal 1 vliegen KLM, Germanwings en Easyjet op Amsterdam Schiphol Airport. VLM Airlines heeft een verbinding met Rotterdam Airport.

Er is nog een kleiner vliegveld bij de Duitse stad Hamburg. Dit is Hamburg Finkenwerder Airport (IATA airport code: XFW). Hier heeft zich een belangrijke eindassemblage-lijn van Airbus gevestigd. Na Toulouse is dit de belangrijkste vestiging van de vliegtuigfabrikant.

Bezienswaardigheden in Hamburg

Een van de leukste bezienswaardigheden in Hambug is Miniatur Wunderland. Het is de grootste modelspoorbaan ter wereld. Maar liefst 12 kilometer rails is het verdeeld in acht delen; de verzonnen stad Knuffingen met de Airport, de Alpen, Oostenrijk, Hamburg, de VS, Scandinavië, Zwitserland en Harz (een gebergte in Duitsland). Alles heeft bij elkaar een oppervlakte van 1150 vierkante meter. Dit moet nog twee keer zo groot worden; verwacht wordt dat de bouw af is in 2020. Ook de secties ‘Frankrijk’ en ‘Italië’ moeten nog worden gebouwd. Vooral het vliegveld is indrukwekkend. Het is gebaseerd op het echte Hamburg Airport en bevat echte taxiënde, opstijgende en landende modelvliegtuigjes.

Ook Planten un Blomen is een erg mooie bezienswaardigheid in Hamburg. Het is een langgerekt openbaar stadspark welke is aangelegd aan de rand van de oude stadsmuren. Het park is het hele jaar open (gratis), waardoor het een van de populairste bezienswaardigheden in Hamburg is. Er zijn verschillende soorten tuinen waaronder een oude botanische tuin, een rozentuin en een Japanse tuin. Ook is er een tropische kas. Precies in het midden van het park staat een theehuis met een rieten dak, midden in een meer. Er zijn niet alleen planten en bloemen te zien in het park. Het Planten un Bomen staat ook bekend om de concerten die een waar spektakel van water, licht en muziek zijn. In het zuidelijke deel van het park is een grote speeltuin (ook gratis). Het park wordt goed onderhouden.

Overige bezienswaardigheden
Hamburg staat bekend om nog veel meer leuke attractie’s. Zo zijn er een aantal ‘live escape rooms‘. In deze kamers word je samen met andere mensen opgesloten in een kamer. Je moet door het oplossen van puzzels en het zoeken van aanwijzingen, proberen te ontsnappen. Dit is een geweldige teambuilding-activiteit. Verder is ook de haven van Hamburg een leuke bezienswaardigheid. Het is na de haven van Rotterdam en Antwerpen de grootste haven van Europa. Je kunt hier een boottocht maken (met een rondvaartboot of een kleinere boot) waardoor je een unieke kijk in de haven van Hamburg krijgt. Als je niet zo’n boottocht hebt gedaan, dan ben je eigenlijk ook niet in Hamburg geweest! Ten slotte heeft Hamburg ook een erg mooie dierentuin, de Hamburg Zoo. In het Duits wordt deze dierentuin ook wel Tierpark Hagenbeck genoemd.

Geschiedenis van Hamburg

De geschiedenis van de Duitse stad Hamburg begint rond 825 als er een klein kasteel wordt gebouwd, Hammaburg. De kerk in deze burcht wordt de zetel van het aartsbisdom Hamburg. 300 jaar lang gebeurt er vrij weinig in de buurt. In 1143 sticht graaf van Schaumburg Lübeck. Hij raakt de stad 15 jaar later echter kwijt aan de Saksen. Hij sticht daarom bij burcht Hammaburg een nieuwe handelsstad; Hamburg. Zo’n 100 jaar later groeit de stad uit tot een stad van formaat. In 1284 is er nog wel een grote stadsbrand.

Van eigenwijze stad tot vrije rijksstad
Hamburg groeit in de eeuwen daarop vrij snel. Het koopt verschillende dorpen in de omgeving op en sinds het midden van de 15e eeuw gedraagt de stad zich als een vrije stad. Toch is dat het niet. De stad betaalt echter geen belasting. In 1550 is Hamburg groter dan Lübeck, het is de grootste handelsstad van Noord-Europa geworden. In 1768 wordt Hamburg pas echt een keizerlijke vrije rijksstad.

1868; einde aan de soevereiniteit
In 1806 valt het heilige roomse rijk uiteen. Hamburg wordt een soevereine staat. Hamburg wordt nu een vrije hanzestad. Van 1810 tot 1814 valt de stad kort onder Frans bestuur. In 1867 wordt Hamburg lid van de Noord-Duitse bond, een jaar later komt er een einde aan de soevereiniteit van de stad, die eeuwen heeft geduurd.

Het bombardement op Hamburg
In de tweede wereldoorlog wordt met het bombardement op Hamburg de periode tussen 24 juli en 3 augustus 1943 bedoeld. Hier gingen bijna 100.000 brandbommen af. Met tapijtbombardementen gingen er zoveel brandbommen af dat de zuurstof uit de schuilkelders werd gezogen. De hele stad stond in brand. Waarschijnlijk lieten meer dan 40.000 mensen het leven.