Frankfurt

Frankfurt is een grote stad, net iets groter dan Amsterdam en gelegen in de Duitse deelstaat Hessen. Frankfurt wordt ook wel Frankfurt am Main genoemd, omdat deze stad aan de oevers van de gelijknamige rivier ligt. De Duitsers zelf noemen Frankfurt trots “de kleinste metropolis van de wereld”.  Deze wereldstad heeft veel te bieden aan zowel toeristen als zakenlieden.

Zakelijk

De Duitse aandelenbeurs is gevestigd in Frankfurt en is een van de meest toonaangevende aandelenbeurzen ter wereld. Hiermee creëert Duitsland het financiële hart van Europa. Frankfurt is daarom ook een geliefde woon- en werkplek voor expats. Er wordt gezegd dat één op de drie inwoners van Frankfurt geen Duits paspoort heeft. Hierdoor is naast de moedertaal Duits, het Engels een veel gebruikte voertaal. Hoofdkantoren van diverse grote Duitse banken hebben zich gevestigd in deze bruisende Duitse stad. Het aantal wolkenkrabbers zorgt voor een imposante skyline. Om deze reden wordt Frankfurt ook wel gekscherend Mainhatten genoemd, als samenvoeging van rivier de Main en het eiland Manhatten in New York.Frankfurt blijkt een populaire plek voor nationale en internationale beurzen. Diverse toonaangevende beurzen, zoals de Frankfurter Buchmesse en de internationale autobeurs van Frankfurt, worden hier regelmatig gehouden en trekken veel geïnteresseerden aan. Hierdoor zijn er veel hotels te vinden in Frankfurt.

Toerisme

Niet alleen voor zakenlieden, maar ook voor toeristen is Frankfurt een aantrekkelijke stad om te bezoeken. Het historische centrum (Altstadt) is geheel gerenoveerd na de tweede wereldoorlog en veel historische gebouwen die verwoest waren, zijn weer opnieuw opgebouwd in stijl. In het centrum van Altstadt ligt het grote plein Römerberg, waar men graag vertoeft op een van de vele terrasjes, kijkend naar de straatartiesten. Hier zijn ook het historisch museum en de kunsthallen te vinden. Frankfurt is de geboorteplaats van Johann Wolfgang von Goethe. Zijn geboortehuis en een museum gewijd aan de nalatenschap van deze bekende schrijver en wetenschapper zijn dan ook in Frankfurt te vinden. Winkelen kan in Frankfurt goed. Het aanbod is zeer divers. Van luxe designerboetieks tot kleine vintage modezaken. Zeil is de bekendste winkelstraat. Deze winkelstraat is autovrij en rijk aan diverse winkeltjes en modehuizen. In Altstad wordt iedere zaterdagochtend een antiekmarkt gehouden.

Infrastructuur en openbaar vervoer

Frankfurt ligt nabij de grootste luchthaven van Duitsland en is tevens eigenaar van het hoofdstation van de Duitse spoorwegen. Binnen het centrum zijn veel bestemmingen per voet bereikbaar, maar aan taxi’s is in deze grote stad ook geen gebrek. Frankfurt heeft voor bezoekers een huurfiets systeem (Call-a-bike), waarbij men zich vooraf kan aanmelden. Een goedkope en leuke manier om de stad te verkennen. Frankfurt beschikt over een uitstekend metrosysteem, die zowel bovengronds als ondergronds rijdt. Bekijk hier de metrokaart. Daarnaast rijden er diverse bussen door de stad.

Frankfurt Airport

Verder ligt er ook nog een vliegveld bij de stad Frankfurt. Deze luchthaven is een van de grootste luchthavens van Europa. Frankfurt Airport kan zichzelf zelfs groter noemen dan Schiphol Airport. Het vliegveld ligt iets meer dan 10 km ten zuidwesten van het stadscentrum van Frankfurt.  Met een ondergronds treinstation is Frankfurt Airport prima bereikbaar. Er reisden in 2014 59,6 miljoen mensen via Frankfurt Airport. Want, Frankfurt Am Main is immers het officieuze financiële centrum van de aanjager van de Europese Unie; Duitsland!

Eten en drinken

In het centrum van Frankfurt zijn diverse restaurants en cafés te vinden. In deze stad kun je zelfs een heus culinair hotel vinden, Hotel Steigenberger, die verschillende culinaire prijzen heeft mogen ontvangen, van onder andere Michelin en Gault & Millau. Op het plein Römerberg zijn restaurants en cafés te vinden waar lokaal gebrouwen bier en appelwijn wordt geschonken.