Dortmund

In de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt Dortmund in het noordelijke gedeelte. Dortmund ligt in het Ruhrgebied. Met 580.444 inwoners is Dortmund één van de grootste steden van Duitsland. In het zuiden van de stad stroomt de Ruhr en door het stedelijke gebied stroomt de Emscher. Het Dortmund-Ems kanaal verbindt Dortmund met de Noordzee. Hierdoor is de binnenhaven van Dortmund de grootste in Europa. Dortmund staat bekend als de groene metropool van Westfalen. Dit komt omdat de stad rijk is aan agrarisch gebied, bossen, parken en waterwegen. De twee bekendste grote parken zijn het Rombergpark en het Westfalenpark. Dortmund is de thuisstad van de bekende voetbalclub Borussia Dortmund.

Geschiedenis van Dortmund

In het jaar 880 stond Dortmund bekend als Trutmundi en de stad werd al bewoond tijdens de Bronstijd. Tijdens het bewind van Frederik I Barbarossa werd Dortmund vernietigd door een brand. Toen het in 1152 gereconstrueerd werd trad Dortmund toe als lid van de Hanzesteden. Dortmund bloeide in 1226 op tot een vrije rijksstad, de stad had dit mede te danken aan de gunstige ligging aan de Westfaalse Hellweg. Er komt een einde aan de vrije rijksstad wanneer Dortmund in 1803 toegevoegd wordt aan het vorstendom Nassau-Dillenburg. Vanaf 1815 behoort Dortmund tot de Pruisische provincie Westfalen.

In de Tweede Wereldoorlog wordt meer dan 80% van de stad verwoest. Joodse synagogen werden afgebroken, parken, tuinen en gebouwen werden verwoest door de bombardementen. Na de oorlog werd Dortmund weer snel opgebouwd toen het onder het gezag kwam van West Duitsland. De bevolking groeide snel en Dortmund werd het centrum van geavanceerde technologieën. Op dit moment is Dortmund één van de steden in Duitsland die het meest ontwikkeld is.

Wat je gezien moet hebben in Dortmund

Het centrum van Dortmund wordt gedomineerd door kerken en klokkentorens. De architectuur stamt uit de Middeleeuwen, het centrum van de stad doet dan ook nog steeds aan als een Middeleeuwse stad. De Marienkirche en de Reinoldikirche zijn twee kerken die zeker een bezoek waard zijn, als je die Middeleeuwse sfeer wilt proeven.  Het centrum van de stad wordt in twee delen gesplitst. Waar vroeger de Middeleeuwse handelsroute was, bevindt zich nu een autovrije straat. Deze straat splitst het centrum in tweeën.

Top 5 bezienswaardigheden in Dortmund

  1. De Petrikirche – dit is een protestantse kerk gedateerd uit de 14e eeuw. Deze kerk is bekend om zijn groot gesneden altaar, welke ook wel het Gouden Wonder van Dortmund genoemd wordt. Dit altaar bestaat uit 633 vergulde gesneden figuren van eikenhout, die scenes uitbeelden van de allerlaatste dagen van Christus.
  2. De RWE toren – dit is de hoogste wolkenkrabber van Dortmund met een hoogte van 120 meter.
  3. Het Opernhaus – gebouwd in 1966, op de plaats waar de synagogen verwoest werden door de nazi’s.
  4. Museum für Kunst und Kulturgeschichte – dit is een groot kunstmuseum opgericht in 1883. In het Ruhrgebied is dit het eerste gemeentelijke museum. Het museum richt zich op folkloristische, historische en archeologische collecties.
  5. Museum Ostwall – een verzameling van kunst uit de 20e eeuw, waaronder schilderijen, kunstvoorwerpen, beeldhouwwerken en een ruime verzameling prenten van 1900 tot nu.

Natuurlijk zijn de vele waterburchten in Dortmund ook een bezichtiging waard. Het winkelcentrum strekt zich uit over de Hellweg. Hier vindt je exclusieve en indrukwekkende winkels. Rondom het centrum vindt je veel typische bierhuizen en ook de grote warenhuizen zijn hier te vinden, als Karstadt, Kaufhof en Saturnus.

Openbaar vervoer in Dortmund

Wil je een bezoek brengen aan Dortmund dan doe je er goed aan om met de auto te reizen. Veel bezienswaardigheden en attracties zijn buiten het centrum van de stad te vinden en het openbaar vervoer is hier niet erg goed geregeld. Buiten de stadsmuren worden de verbindingen met het openbaar vervoer steeds kleiner. Om ergens te komen zul je dan ook vaak moeten overstappen. Dortmund beschikt echter over een goede voorziening in het openbaar vervoer en daarnaast staan de Duisters bekend om de Deutsche Gründlichkeit. Je zult nooit lang hoeven wachten op een tram of bus. Wanneer je de stad wilt verkennen met het openbaar vervoer doe je er goed aan om een combi-ticket te kopen. Met dit ticket heb je toegang tot trams, metro’s en bussen. In het centrum is het makkelijk te voet te doen. Dat is misschien nog wel beter dan met de auto. Op deze manier kun je het beste genieten van de authentieke gebouwen en gezellige sfeer.