Bielefeld

Bielefeld is een grote stad in het oostelijk deel van Noordrijn-Westfalen. Ongeveer 300.000 mensen wonen in de Duitse stad. De universiteitsstad is zeer invloedrijk in de eigen regio. Het hoofdkantoor van Dr Oetker bevindt zich ook in Bielefeld.

De gouden jaren van Bielefeld
Bielefeld werd in het jaar 1214 gesticht. Hermann von Ravensberg was de stichter, een man die ook direct de handelsmogelijkheid erkende. Oude handelswegen aan de rand van het Teutoburger Woud; graaf von Ravensberg was een vooruitziende man. Een typische handelsstad ontstond hierdoor, er stond een relatief grote markt (nu nog de Alter Markt geheten) en mooie vakwerkhuizen. Kooplieden kwamen in grote getallen naar de stad toe en er begon een grote tijd. Oude gebouwen in de binnenstad getuigen van deze ‘gouden jaren’ in Bielefeld.

De omgeving van Bielefeld en de Altstadt

Tegenwoordig is het de omgeving van Bielefeld waar de meeste mensen voor komen. De stad ligt aan de voet van een prachtig gebergte; het Teutoburger Woud. Met veel wandelroutes, fietsroutes en zelfs de mogelijkheid tot heuse fietsbusreizen is de omgeving van Bielefeld heel divers! In Bielefeld kun je dus een prima sport-vakantie vieren. Maar ook voor ontspanning komen veel mensen naar Bielefeld of de omgeving van Bielefeld toe. Bezoek de botanische tuin of het dierenpark. Neem een kijkje in de historische binnenstad van Bielefeld. Deze binnenstad heet ‘de altstadt’, oftewel de oude stad. Mooie patriciërshuizen met trapgevels uit de 16e eeuw. In een heleboel van deze trapgevels zie je Delftse tegels uit van 300-600 jaar geleden.

Evenementen in de stad
In deze binnenstad zijn er in de zomer heel veel evenementen in Bielefeld. Vooral in de binnenstad zijn er veel dingen te doen zoals het Sparrenburgfeest en de middeleeuwse markt (in juli). In de hele zomer (mei t/m september) wordt er elk jaar weer de Bielefelder Cultuur Zomer gehouden. Optredens zijn dan te zien op diverse pleinen in de stad. In september is er overigens ook een Bielefelder Wijnmarkt, vanaf eind november is er een kerstmarkt in Bielefeld.