Berlijn

Het is de hoofdstad van Duitsland, de grootste stad van Duitsland, de op  1 na grootste stad in de Europese Unie, de oude hoofdstad van het Pruisische Rijk, de oude hoofdstad van nazi-Duitsland en sinds 1990 weer een verenigde stad; Berlijn.  De stad speelt in Europa op politiek, cultureel en wetenschappelijk gebied een grote rol.

Feitjes / weetjes over Berlijn

  • De stad Berlijn is gesticht rond het jaar 1230 (na Christus).
  • 22% van Berlijn bestaat uit parken, het is daarmee een van de groenste steden van Europa.
  • Er wonen zo’n half miljoen mensen van buitenlandse afkomst in Berlijn, waarvan de Turken de grootste groep zijn (100.000).
  • Berlijn ligt gemiddeld 73 meter boven de zeespiegel. De Großer Muggelberg in zuidwest Berlijn is de hoogste berg binnen de stadsgrenzen (114,7 meter).
  • Berlijn is qua oppervlakte (891,8 vierkante kilometer) bijna 9x groter dan Parijs!
  • Berlijn telt meer bruggen dan Venetië.
  • Berlijn telt meer kebab-zaken dan Istanbul.
  • Duitse kentekens uit Berlijn beginnen met de letter B.
  • Het Duitse netnummer is +49 (of 0049), Berlijn is 030. Dus kortom: +4930-rest.
  • Het Berlijnse postcodegebied is 10001-14199.
  • De tijdzone is hetzelfde als in Nederland.
  • Noodnummer in Berlijn (Duitsland)? 112.
  • De Nederlandse ambassade is te vinden op Klosterstrasse 50, postcode 10179. Telefoonnummer: +49 30 20956-0

Openbaar vervoer in Berlijn

Het openbaar vervoer is in Berlijn erg goed geregeld. Tussen alle bussen, taxi’s en trams door rijden er metro’s van de S-bahn en de U-bahn. De U-bahn is de ondergrondse metro, de S-bahn de bovengrondse. De bovengrondse metro rijdt vaak over langere trajecten. Overstappen van de S-bahn op de U-bahn is heel makkelijk via een van de vele knooppunten in de stad. Een kaartje kopen kun je doen bij een kaartautomaat, deze kun je zowel in cash als met een pinpas betalen. Vergeet hem niet af te stempelen. Klik hier voor een kaart van het Openbaar vervoer in Berlijn. Bij de witte rondjes kun je overstappen op een andere metro-lijn.

Metro route plannen?
De metro rijdt erg vaak. Je staat niet vaak langer dan 7-8 minuten te wachten, vaak komt de metro al na gemiddeld zo’n 4 minuten. Zelfs ’s nachts rijdt de metro gewoon iedere 20 minuten. Wil je graag de route van tevoren plannen? Dan kun je de routeplanner van de BVG gebruiken. Dat is de Duitse vervoermaatschappij in Berlijn. Je kunt je route ook uitwerken met behulp van Google Maps. Deze geeft je niet alleen de mogelijkheden met de metro, maar ook de bus.

Berlijn met de bus
Zelfs als je niet met de metro (wilt) reizen, dan kun je overal in Berlijn komen met de bus. Als toerist kun je het beste buslijn 100 nemen. Deze bus rijdt niet alleen vaak, maar komt ook langs alle toeristische bezienswaardigheden in Berlijn.

Vliegveld Berlijn
In 2020 is het nieuwe vliegveld in Berlijn open gegaan, Brandenburg Airport (BER). Het is in de plaats van Schonefeld en Tegel gekomen en was bij de opening het enige vliegveld van Berlijn. Het heeft jaren vertraging opgelopen doordat er veel problemen waren bij de bouw; deze problemen zijn nu verleden tijd.

Bezienswaardigheden in Berlijn

Als je een paar dagen in de Duitse hoofdstad bent, dan zijn er een aantal bezienswaardigheden in Berlijn die je echt moet zien. De Berlijnse muur bijvoorbeeld. Waarom hij gebouwd is staat hieronder in de geschiedenis van Berlijn. De muur loopt natuurlijk niet meer door de hele stad, de vroegere scheiding tussen oost en west-Berlijn staat op sommige plekken echter nog wel overeind. Veel meer dan stukjes muur zijn het echter niet meer. Ook de Rijksdag is een bijzonder mooi gebouw in Berlijn. Het 19e-eeuwse parlementsgebouw heeft een mooie glazen koepel vanwaar je een prachtig overzicht over de stad hebt. Registreren is vooraf verplicht.

Het Potsdamer Platz is een plein in Berlijn. Ook voor de moderne tijd is dit altijd een druk plein geweest, toonaangevend in heel Europa. Tijdens de tweede wereldoorlog verwoestten de geallieerden dit plein tijdens bombardementen bijna helemaal. Toen de Berlijnse muur werd gebouwd, bouwde men de muur dwars over het plein heen. Toen de muur werd afgebroken, werd het plein helemaal opnieuw opgebouwd. Het is nu een modern plein geworden, vooral ’s avonds is het overdekte winkelcentrum in de buurt erg mooi. Het metrostation in de buurt is een belangrijk knooppunt van het metrostelsel in Berlijn.

Checkpoint Charlie is een andere bezienswaardigheid in Berlijn die zeker de moeite waard is. Het was een van de doorgangen van west-Berlijn naar oost-Berlijn en andersom. Het was de derde doorgang (A,B,C dus de derde). De toenmalige grensovergang was zwaarbewaakt. Vlakbij Checkpoint Charlie staat ook het Mauermuseum. Dit museum (vertaald: het muurmuseum) gaat over de muur, maar ook over het ontstaan ervan, over ontsnappingspogingen en meer muur-gerelateerde dingen. In dit museum is heel veel informatie te vinden over Duitsland en de muur (niet alleen de muur in Berlijn).

De Brandenburger Tor is natuurlijk ook een van de symbolen van Berlijn. Het 26 meter hoge gebouw is de enige bewaarde stadspoort van Berlijn. Het bouwwerk werd gebouwd in 1788. In 1806 nam Napoleon het beeld dat erop staat (de tweewielige wagen met paarden, de quadriga), mee naar Frankrijk als oorlogsbuit. Zes jaar later keerde het weer terug, de Brandenburger Tor werd toen uitgeroepen als symbool voor de overwinning op het Frankrijk van Napoleon. Zes jaar later werd hij wel teruggebracht, maar in de tweede wereldoorlog is dit beeld voorgoed verloren gegaan. Hetgeen dat nu op de stadspoort staat is een replica. Je kunt hier gewoon (zonder te betalen) onder door lopen.

Geschiedenis van Berlijn

Berlijn is een relatief jonge stad. Pas in de 13e eeuw is Berlijn ontstaan. Daarvoor was er wel al bewoning in het gebied, het was alleen nog geen echte stad. Berlijn is ontstaan uit twee steden; Berlijn en Cölln. Deze twee steden zijn de voorloper van het huidige Berlijn. In het jaar 1307 voegen de twee steden zich samen tot Berlijn. Zo’n honderd jaar later wonen er circa 8000 mensen.

De naam Berlijn
Er wordt soms gespeculeerd over waar Berlijn vandaan kwam. In de Scandinavische talen betekent Berl moeras. Dat zou de reden kunnen zijn. Verder komt Cölln waarschijnlijk van Keulen vandaan, een grote stad in west-Duitsland. Deze stad bestaat nu al ruim 2.000 jaar. De bewoners kunnen Cölln naar hun stad van herkomst hebben vernoemd.

Veel stadsbranden
Veel oude gebouwen zijn verloren gegaan in een van de vele stadsbranden die Berlijn gekend heeft. De stad brandde tot de grond aan af in de jaren 1282, 1380, 1484 en 1581. Vanaf 1650 werden gebouwen van steen gemaakt, om niet meer alles af te zien branden.

19e eeuw tot het Derde Rijk
In het begin van de 19e eeuw steeg het aantal inwoners aanzienlijk. In 1871 werd Berlijn uitgeroepen tot hoofdstad van het Duitse Rijk. Toen de Keizer aan het einde van de eerste wereldoorlog werd afgezet, werd in Berlijn de Weimarrepubliek uitgeroepen. De stad was een bruisende metropool, de regio Groot-Berlijn had toen 4 miljoen inwoners. Toen de nationaalsocialisten in 1933 de macht grepen, werd Berlijn uitgeroepen tot hoofdstad van het derde Rijk.

De tweede wereldoorlog
Berlijn werd het centrum van Nazi-Duitsland in de tweede wereldoorlog. Hoewel de stad in het begin van de oorlog ook wel eens werd gebombardeerd, troffen vliegtuigen van de geallieerden de stad vanaf februari 1945 bijna dagelijks. In april van dat jaar vielen Russische troepen de stad binnen; de slag om Berlijn was begonnen. Straat voor straat moest de stad worden veroverd, het kostte het leven aan duizenden mensen (zowel veel burgers als soldaten). Berlijn was totaal verwoest.

Na de oorlog
Na de tweede wereldoorlog begon de wederopbouw. Berlijn werd verdeeld in een aantal sectoren; een Russische, een Amerikaanse, een Britse en een Franse sector. Steeds meer burgers uit de Russische sector vluchtten naar west-Berlijn. Hierdoor werd de muur van Berlijn gebouwd. Eerst met gewoon prikkeldraad, later werd het een muur waar men niet meer zomaar overheen kon kijken. Mensen die probeerden te vluchten werden zonder pardon doodgeschoten. In november 1989 kwam er aan deze tweedeling eindelijk een einde. In 1999 werd Berlijn benoemd tot ‘bondshoofdstad van Duitsland’. Deze status heeft de stad vandaag de dag nog steeds.